Begrippenlijst

A

AC ADAPTER
Een adapter welke wordt gebruikt om uw elektrische sigaret op te laden via een wandstopcontact. Bij het opladen van elektrische sigaretten wordt meestal gebruik gemaakt van een (Micro) USB kabel welke middels een AC adapter met het stopcontact verbonden kan worden.
AIO
Dit staat voor All In One. E-sigaretten die AIO zijn hebben onder andere minder kans op lekkages en zijn veelal gebruiksvriendelijker.
AIRFLOW CONTROL
Met de Airflow kunt u tijdens het inhaleren de luchttoevoer naar wens instellen. Draait u de airflow helemaal open dan zal de damp koeler en zachter van smaak zijn. Draait u de airflow dichter dan is de smaak voller met iets minder damp.
ATOMIZER
Het verwarmingselementje in een elektrische sigaret welke er voor zorgt dat de e-liquid omgezet wordt in damp. Een Atomizer bestaat uit een stukje katoen of een andere stof waar een gloeidraad omheen gewikkeld is. Wanneer de spanning van de batterij naar de gloeispiraal gaat, zal de gloeispiraal heet worden en de geobserbeerde e-liquid verdampen. Dit is de damp die u vervolgens inhaleert.
ATOMIZER BASE
Onderdeel van een elektrische sigaret waar de atomizer geplaatst dient te worden. De atomizer wordt aan de atomizerbase geschroefd of op een andere manier in de base geplaatst.
B
BASE
Dit is een bestandsdeel om zelf e-liquid mee te maken. Een base is verkrijgbaar in verschillende PG/VG verhoudingen.
BATTERIJCAPACITEITDit geeft aan hoeveel capaciteit een batterij bevat. Hoe meer capaciteit een batterij heeft, des te langer u ermee kunt dampen voordat deze opgeladen dient te worden.

BCC

Bottom Coil Changeable. Een coil waarbij de gloeidraad onder in de clearomizer is geplaatst.
BOX MOD
Een Box MOD is een geavanceerde e-sigaret in de vorm van een blok / doosje (box). MOD staat voor modified omdat deze apparaten veel instelmogelijkheden hebben.
BYPASS
De Bypass modus betekent dat de spanning van de batterij direct naar de coil wordt gestuurd. Hierbij is het belangrijk dat u hier verstand van heeft omdat een te lage spanning soms problemen kan opleveren.
C
COIL
Werkt volgens hetzelfde principe als een atomizer. Een gloeidraad wordt op een spoel gedraaid en zorgt er door verwarming voor dat de e-liquid in een elektrische sigaret wordt omgezet tot damp. Bij een coil is het gloeidraadje vaak niet te zien.
CLEAROMIZER
Het onderdeel van de elektrische sigaret waar de e-liquid ingaat. In dit tankje bevindt zich ook de coil unit of atomizer. Aan de onderkant zit vaak een schroefdraad en aan de bovenkant een afneembaar mondstuk.
CARTOMIZER
Een cartomizer is een vooraf met e-liquid gevulde clearomizer. Vaak wordt een cartomizer gebruikt voor kleinere elektrische sigaretten of wegwerp sigaretten.
CARTRIDGE
De cartridge wordt vaak op of in de atomizer (base) gedraaid nadat deze is gevuld met vloeistof voor elektrische sigaretten.
D
DAMPEN
Zo wordt het gebruiken van een elektrische sigaret genoemd. Met dampen wordt bedoeld het inhaleren van de damp die wordt geproduceerd door de elektrische sigaret.
DIY
Afkorting voor ‘do it yourself’. Ervaren dampers maken bijvoorbeeld zelf hun coils.
DRIP TIP
Hiermee wordt het mondstukje bedoeld. Vaak is het mondstukje afneembaar en in verschillende kleuren, vormen en materialen verkrijgbaar.
DRY HIT / DRY BURN
Zo wordt de brandende smaak genoemd die u kan ervaren als uw coil unit versleten is of als het katoen in de coil niet voldoende e-liquid heeft geabsorbeerd.
DUAL COIL
Dit betekent dat een coil in plaats van 1 gloeidraden bevat in plaats van 2.
E
E-LIQUID
Dit is de engelse benaming voor de vloeistof voor elektrische sigaretten, ookwel e-juice of e-vloeistof genoemd. E-liquid bestaat voornamelijk uit een mix van propyleen glycol, plantaardige glycerine, smaakstoffen en optioneel nicotine.
F
FIRMWARE
Dit staat voor de software die in de geavanceerde e-sigaretten zit. Bij meerdere e-sigaretten is de Firmware ook te upgraden zodat deze altijd over de nieuwste functionaliteiten beschikt.
H
HEES OF GIER
Het prikkelige gevoel dat u in uw keel ervaart wanneer u gebruik maakt van een elektrische sigaret.
M
MAH
Staat voor milliampere uur. Dit getal geeft de capaciteit van de batterij aan. Hoe hoger het mAh, hoe langer u met uw batterij kunt dampen voor u deze dient op te laden.
N
NANO
In het geval van een elektrische sigaret staat ‘nano’ voor een elektrische sigaret welke bijna dezelfde afmetingen heeft als een normale sigaret.
O
OLED
Staat voor Organic LED. OLED is een technologie welke er voor zorgt dat informatie in een hogere resolutie en goede kwaliteit weergegeven wordt op de elektrische sigaretten die over een schermpje beschikken.
P
PASS-THROUGH TECHNIEK
De techniek in de batterij die er voor zorgt dat de elektrische sigaret tijdens het opladen gewoon gebruikt kan worden.
PG
Staat voor propyleen glycol. Propyleen glycol is een van de bestanddelen van e-liquid. Het brengt de aroma’s van de smaak over en genereert de damp die u inhaleert.
PCC
Staat voor Portable Charging Case en is een externe batterijlader die u overal mee naar toe kunt nemen om uw elektrische sigaret waar u ook bent op te kunnen laden. De portable charging case dient u voor gebruik via netstroom op te laden.
R
RA / RBA
Staat voor Rebuildable Atomizer. Bij een rebuildable atomizer dient de gebruiker zelf de gloeidraad en het wick te bouwen.
S
SUB-OHM
Sub-ohmen betekent dat de weerstand van een coil / atomizer lager is dan 1Ω. Dit resulteert in meer smaak en damp.
SHAKE&VAPE
Shake&Vape is een flavour concentraat om zelf eenvoudig e-liquid te maken. Kijk hier voor meer uitleg.
T
TEMPERATURE CONTROL (TC)
Met Temperature Control dampen kan zelf de gewenste temperatuur van de coil worden ingesteld. Temperature Control dampen werkt uitsluitend met coils welke gemaakt zijn van Nikkel en Titanium. De reden hiervan is dat de verandering van de weerstanden van deze metalen bij het verhitten voorspelbaar zijn.
THROAT HIT
Engelse benaming van gier/hees. De prikkel op uw keel zoals bij een normale sigaret.
TOP-FILL
Dit betekent dat een clearomizer eenvoudig via de bovenkant kan worden bijgevuld met e-liquid.
V
VAPE / VAPING / VAPER
‘Vaping’ is de Engelse benaming voor ‘dampen’. Degene die de elektrische sigaret rookt wordt de ‘vaper’ genoemd en als u aan het dampen bent, bent u ook wel aan het ‘vapen’.
VARIABLE VOLTAGE (VV) / VARIABEL WATTAGE (VW)
Dit betekent dat u het voltage / wattage zelf kunt instellen. Hiermee kunt u bepalen hoe kracht de batterij afgeeft aan de coil. Een hoger voltage / wattage resulteert veelal in meer damp.
VG
Staat voor Vegetable Glycerin, wat plantaardige glycerine betekent. Plantaardige glycerine is een bestanddeel wat wordt gebruikt in e-liquids. Het zorgt ervoor dat de smaakaroma’s overgebracht worden en genereert de damp die u inhaleert.
W
WEGWERP SIGARET
Elektrische sigaret zonder de functionaliteiten om hiervan de batterij op te laden of de cartomizer te vullen met vloeistof voor elektrische sigaretten.
WICK
Het stukje katoen of stof wat verwerkt zit in een coil unit of atomizer. Dit stukje stof absorbeert de e-liquid, zodat deze omgezet kan worden in damp zodra deze wordt verwarmd.